23948sdkhjf

Markant dyk i antallet af konkurser

Ikke siden 2008 har der været så få konkurser som nu, og det vækker optimisme hos Dansk Erhverv.
Juni bød på et markant fald i antallet af konkurser. Kun 432 virksomheder gik konkurs i juni i år, sammenholdt med 482 sidste år. Det svarer til et fald på 10,4 procent og skaber et 12 måneders-gennemsnit på 463, hvilket er det laveste i år.

Dermed ser vi et 1. halvår af 2013 med 2.594 konkurser, det laveste antal siden 2008 og markant færre end i første halvdel af 2010, hvor konkursbølgen toppede med 3.344 konkurser:

- Lige nu ser det ud til at lysne i antallet af konkurser i Danmark. Tallene er stadig høje, men juni-tallene understreger en positiv tendens, og det er meget glædeligt for et ellers udfordret dansk erhvervsliv, siger Frank Papsø, Nordic Director for analyse og forretningsudvikling hos Experian, der står bag analysen.

Tallene vækker også optimisme hos Dansk Erhverv:

- Junis konkurstal er en positiv overraskelse, og de lægger sig tungt i vægtskålen med andre positive nyheder fra 2. kvartal. Blandt andet har ledighedstallene, forbrugerforventningerne, erhvervslivets konjunkturbarometre samt dankortomsætningen udviklet sig i positiv retning. I modsat retning trækker dog den elendige vækst i det samlede BNP-tal og det faktum, at den faldende ledighed endnu ikke er ensbetydende med stigende beskæftigelse, siger erhvervsøkonomisk chef Bo Sandberg.

Fine takter i de hårdest ramte brancher
På brancheniveau peger analysen på en positiv udvikling hos nogle af de brancher, der har været hårdest ramt af krisen. Især bygge- og anlægsbranchen oplever et markant fald på 25 procent i juni måned isoleret set, og 3,9 procent set over de sidste 12 måneder. Til trods for en stigning set i et 12 måneders-perspektiv viser Liberal Service og Handel også fine takter i juni med et fald på henholdsvis 25 procent og 11 procent.

- Set på branche-niveau er der er også grund til forsigtig optimisme for vores eksport, da antallet af konkurser blandt fremstillingsvirksomheder over de sidste 12 måneder er faldet med 3,9 procent. Alt i alt er der en del tegn på, at der er ved at komme godt gang i nogle af de brancher, der har været hårdest ramt, siger Frank Papsø.

Det er samtidig bemærkelsesværdigt, at de ellers ret kriseprægede områder Sjælland og Lolland-Falster har haft færre konkurser – både i juni og i de seneste 12 måneder. Ifølge Dansk Erhverv kan der være en sammenhæng mellem de branchemæssige og geografiske solstrålehistorier.

- Sjælland og Lolland-Falster har været blandt de hårdest ramte under den økonomiske krise. Her har virksomhedsbestanden virkelig været udsat for en tæt barbering. Når det nu igen så småt begynder at gå den rigtige vej i de områder, skyldes det blandt andet, at bygge- og anlægsbranchen fylder relativt meget i erhvervsstrukturen på de kanter. Netop bygge- og anlægsbranchen er på vej fremad – blandt andet takket været videreførelsen af den populære Boligjobordning, siger Bo Sandberg.

Bør se på deres forretning
- Det bliver spændende at følge udviklingen ind i 2. halvår. Tiden vil vise, om det vi ser lige nu, er et erhvervsklima, der for alvor er ved at vende. Og hvor det nye normalniveau for konkurser kommer til at ligge. For virksomhederne bør det handle om at blive konkurrencedygtige i vores nye finansielle virkelighed, de bør se på deres forretning og deres infrastruktur og spørge sig selv, om de er klar til morgendagens marked, siger Frank Papsø.

Dansk Erhverv peger afslutningsvis på, at der i 2013 – udover i hovedstaden – har været stigende antal konkurser i Sydjylland. Det skyldes blandt andet, at detailhandlen er stærkt presset af grænsehandel.

Kilde: Dansk Erhverv

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111